preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mahično

 > Naslovnica
Vijesti

Obavijest

Autor: Gorana Simić Vinski, 15. 11. 2019.

Poštovani roditelji, s obzirom da su se pojavile uši molimo vas da o tome vodite računa te učestalo  pregledavate svoju djecu. Ukoliko uočite uši, otiđite kod liječnika jer smo doznali da postoji sredstvo za uništavanje koje se može dobiti na recept. Sve ostale upute pročitajte u prilogu.

Logo HZJZ

Ušljivost djece

 Ušljivost djece je prilično uobičajena pojava koja tijekom trajanja školske godine kada su djeca izložena višesatnom bliskom kontaktu može biti proširena u dječjim kolektivima kao što su dječji vrtići ili osnovne škole.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prima kontinuirane prijave pojedinačnih slučajeva i grupiranja ušljivosti u dječjim kolektivima od teritorijalno nadležnih epidemiologa diljem Hrvatske. Epidemijska pojava ušljivosti se najčešće pojačano javlja tijekom jeseni, s početkom školske godine, kao i proljetnih mjeseci.

Uš glave (Pediculus humanus capitis)

Uši glave su sitni ektoparaziti koji se hrane krvlju s vlasišta, a kad se namnože u većem broju, izazivaju svrbež glave.

Uš ne skače i ne leti zrakom, već prilikom bliskog doticaja vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe. Može se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, ručnika, ovratnika na odjeći i sl.

Izvan vlasišta, uš može preživjeti do 48 sati, nakon čega bez hrane ugiba.

Odrasle jedinke svoja sitna jajašca (tzv. gnjide) odlažu u velikom broju, na način da ih zalijepe za vlas kose uz samo vlasište. Ako se ne odstrane, mogu se naći i duž vlasi zbog rasta kose. Teže se uočavaju na svijetloj kosi, a mogu se zamijeniti s prhuti. U većem se broju jajašca uočavaju na dijelovima vlasišta oko ušiju, na potiljku te u šiškama. Iz jajašaca se za 7 – 10 dana razviju nove jedinke uši koje polažu nova jajašca.

 

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2017/11/Gnjida-270x180.jpgGilles San Martin / CC

 

Da bi lakše uočili uši ili njihova jajašca prilikom pregleda vlasišta, može Vam pomoći primjena povećala.

 

Metode uklanjanja uši

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje uši i jajašaca (gnjida) koje se mogu kupiti u ljekarnama kao što su:

  • različiti šamponi dostupni u ljekarnama
  • gusti mehanički češljevi za mehaničko iščešljavanje vlasišta
  • električni češljevi koji bi ih prilikom iščešljavanja trebali uništiti.

Šampone treba koristiti prema uputama proizvođača i svakako ponavljati postupak više puta, uz redovito pregledavanje vlasišta. Učestali pregled vlasišta je važan radi pronalaska i mehaničkog uklanjanja i uništavanja svježe izlegnutih uši i preostalih jajašaca.

Na tržištu su dostupni i repelenti u spreju koji preventivno odbijaju uši, a potrebno ih je raspršiti prije odlaska u kolektiv. U novije su vrijeme dostupne i gumice za kosu premazane prirodnim uljima.

Svakako se preporučuje prije odlaska u kolektiv zavezati kosu.

Pri pojavi ušljivosti u kolektivima se mogu organizirati roditeljski sastanci da bi se roditelje obavijestilo o potrebi redovitih pregleda vlasišta te provođenja višestrukih postupka razušivanja (uklanjanja/uništavanja ušiju i jajašaca).

Važno je provesti razušivanje sve djece u kolektivu i svih članova obitelji (ostale djece, a često i roditelja), koji također mogu biti zahvaćeni ušljivosti. Ako svi u kolektivu istodobno postupe prema preporukama, žive će uši sigurno biti uništene.

Svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu (na 60 °C) jer je moguće da imaju uši, a da to nisu primijetili.

U pravilu nema brzog i trenutnog rješenja za rješavanje ušljivosti pa je prilikom provođenja postupaka odstranjivanja uši i njihovih jajašaca najvažnija upornost roditelja i višestruko ponavljanje postupaka.

Rješavanje problema ušljivosti glave djece u dječjim kolektivima je zahtjevan i najčešće dugotrajan proces koji se može riješiti jedino suradnjom svih roditelja s razrednicima u školama ili odgajateljicama vrtićkih skupina te ako je potrebno, i u suradnji s medicinskim sestrama vrtića i higijensko-epidemiološkim odjelima.


Priloženi dokumenti:
Usljivost_djece.docx (39.93 KB)


Udžbenici

 

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk.god. 2020./21. za Matičnu školu preuzmite ovdje

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk .god. 2020./21. za Područnu školu preuzmite ovdje

 

 

Tražilica
 

Croatian Makers
Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 2. 2010.

Ukupno: 343149
Ovaj tjedan: 122

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Mahično / Kalinovac 1C, 47000 Karlovac / os-mahicno.skole.hr / ured@os-mahicno.skole.hr
preskoči na navigaciju