preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mahično

 > Naslovnica
Vijesti

Posjet učenika 8. razreda Vukovaru

Autor: Vlatka Mihalić, 21. 10. 2019.

Učenici osmog razreda naše škole sudjelovali su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u sklopu projekta "Posjet osmih razreda Vukovaru" koja je realizirana od 17. do 18. listopada 2019. godine. Radi se o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

Prvi smo dan prisustvovali predavanjima o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar, gdje smo slušali o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja samostalne Republike Hrvatske i njenoj obrani u nametnutom ratu. Tijek i značaj Bitke za Vukovar razjasnio nam je časnik Hrvatske vojske i sudionik obrane grada Vukovara. Zatim smo posjetili Muzej vučedolske kulture, mjesto posvećeno otkrivanju jedne od najrazvijenijih kultura bakrenog doba na suvremen i interaktivan način te Gradski muzej Vukovar, smješten u dvorcu Eltz, gdje smo naučili smo brojne zanimljivosti o povijesnoj i kulturnoj baštini grada.

U nastavku dana obišli smo Križ na ušću rijeke Vuke u Dunav, podignut u čast svim braniteljima poginulim za slobodu Hrvatske. Večernji sati bili su predviđeni za opuštanje i zabavu uz lijepi plavi Dunav. Večer smo proveli u disko klubu na brodu usidrenom uz vukovarsku obalu. Učenici su bili smješteni u hostelu Dubrovnik unutar Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Drugoga dana obilazili smo memorijalne lokacije i mjesta sjećanja. U pratnji jednog od časnika obišli smo izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar koji je prije bio vojarna 204. brigade. Posjetili smo Mjesto sjećanja - Vukovarsku bolnicu u čijim je skučenim podrumskim prostorijama gotovo bilo moguće osjetiti svu težinu života ranjenika i bolničkog osoblja tijekom svakodnevnih granatiranja. Nakon bolnice uputili smo se prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata na kojem je s 938 bijelih križeva obilježena najveća masovna grobnica Domovinskog rata.

Slijedio je posjet Spomen-domu Ovčara i masovnoj grobnici na Ovčari, mjestu stradanja civila i ranjenika iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnom smo groblju i Ovčari, u tišini i s puno poštovanja, upalili svijeće za sve koji su izgubili život za slobodu Hrvatske. Autobusom smo prošli uz tzv. Kukuruzni put – Put spasa kojim je opkoljenom Vukovaru dopremana pomoć, te uz Velepromet i Borovo Commerce.

Posjetili smo Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti ispred kojeg se nalazi spomenik legendarnom zapovjedniku obrane Borova Naselja Blagi Zadri  te samostan sv. Filipa i Jakova. Uz vodstvo franjevca razgledali smo crkvu, saznali o njenom stradanju u ratu i pogledali dokumentarni film. U nastavku prijepodnevnog razgleda posjetili smo vukovarski vodotoranj. Trenutno u rekonstrukciji, vukovarski je vodotoranj simbol obrane grada koji je zajedno s gradom preživio najveća ratna razaranja, i opstao.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke, predavanjem s kojeg su učenici svojim domovima ponijeli poruke mira, nenasilja i tolerancije. Terensku nastavu zaokružili smo kvizom znanja u kojem se natjecalo pet osnovnih škola. Našu su školu predstavljali učenici Luka Krčelić i Tina Piria. Nakon napetog kviza upravo su oni ponijeli titulu pobjednika. Sretni i puni ponosa zbog postignutog uspjeha na kvizu i odličnog predstavljanja naše škole uputili smo se kući.

Učenici su osim lijepog druženja s putovanja ponijeli spoznaje o Domovinskom ratu i važnosti žrtve grada heroja za hrvatsku povijest.
Udžbenici

 

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk.god. 2020./21. za Matičnu školu preuzmite ovdje

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk .god. 2020./21. za Područnu školu preuzmite ovdje

 

 

Tražilica
 

Croatian Makers
Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 2. 2010.

Ukupno: 343149
Ovaj tjedan: 122

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Mahično / Kalinovac 1C, 47000 Karlovac / os-mahicno.skole.hr / ured@os-mahicno.skole.hr
preskoči na navigaciju