preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mahično

 > Naslovnica
Vijesti

Ruksak pun kulture - Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe

Autor: Katarina Seljan, 18. 11. 2014.

Zahvaljujući projektu Ministarstva kulture iz naslova naša škola ugostila je  glazbenu radionicu kojom je dominirala usna harmonka Tomislava Golubana u pratnji gitare Lovre Šicela. Ova nam je radionica otvorila nove vidike, o čemu više pročitajte i pogledajte u nastavku...

         Kombinirajući teoriju i praksu, voditelj radionice Tomislav Goluban proveo nas je poviješću bluesa, od njegovih početaka tijekom 19. stoljeća u južnjačkim državama SAD-a pa sve do modernih vremena i rock glazbe koja vuče korijene iz ritmova bluesa. 

         Kroz ovo putovanje upoznali smo neke primitivne i improvizirane glazbene instrumente poput cajona (čit. kahon), drombulje, rifljače..., no glavna zvijezda radionice bila je usna harmonika o kojoj smo i najviše naučili. Najzanimljivija činjenica koju su mnogi od nas prvi put čuli jest da se usna harmonika svira ne samo na izdah već i na udah. Saznali smo i da se usne harmonike dijele na dijatonske i kromatske, da postoji usna harmonika koja je duga, ili bolje reći kratka samo 3.5 cm, a zove se Little Lady.  Učenici koji su ova saznanja uspješno reproducirali na kraju druženja s našim gostima dobili su i prigodne poklone, što ih je posebno razveselilo.

         Bilo kako bilo, najvažniji dio ove radionice ne možemo opisati riječima, a to je doživljaj koji smo zabilježili ušima. Upravo taj doživljaj učenike je naveo na promjenu mišljenja o bluesu kojeg odsad više neće doživljavati kao isključivo tužnu glazbu, niti će mijenjati stanicu na radiju ako na njoj začuju taktove bluesa, što je samo po sebi i više nego dovoljno za formiranje kvalitetnog glazbenog ukusa u vremenu afrika i paprika. 


         Pozdravljamo ovaj projekt i njegovim autorima želimo još mnogo uspješno održanih radionica. 
Udžbenici

 

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk.god. 2020./21. za Matičnu školu preuzmite ovdje

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk .god. 2020./21. za Područnu školu preuzmite ovdje

 

 

Tražilica
 

Croatian Makers
Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 2. 2010.

Ukupno: 338922
Ovaj mjesec: 3875
Ovaj tjedan: 1715
Danas: 4

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Mahično / Kalinovac 1C, 47000 Karlovac / os-mahicno.skole.hr / ured@os-mahicno.skole.hr
preskoči na navigaciju