preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mahično

Login
Udžbenici

 

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk.god. 2023./24. za Matičnu školu preuzmite ovdje

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk .god. 2023./24. za Područnu školu preuzmite ovdje

 

 

Tražilica
 

Priloženi dokumenti:
20230517 092425.jpg

Vozni red
Priloženi dokumenti:
Vozni red za potrebe OS Mahicno.doc

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 2. 2010.

Ukupno: 453034
Ovaj mjesec: 1494
Ovaj tjedan: 492
Danas: 1

 

 

                  

Raspored informacija i roditeljskih sastanaka

 

Projekt

Priloženi dokumenti:
ES Newsletter 8 EN pp5 cro.pdf

Župa Mahično

Stranice o Župi koje su napravili
učenici OŠ Mahično

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Petak,20.ožujka 2020.
Autor: Renata Sambol, 19. 3. 2020.

HRVATSKI JEZIK

Obzirom da se  jučerašnji dan,19.ožujka obilježava kao Blagdan sv.Josipa i Dan očeva  mi bismo sat hrvatskoga jezika posvetili našim očevima.Na početku bismo se prisjetili i zapjevali pjesmu „Moj tata“ koju  već znamo.Dragi učenici, vi ju možete poslušati i zapjevati na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=FOr3RDGDXls

 Nakon uvodne pjesme,razgovarali bismo o tome kako je protekao jučerašnji Dan očeva s vašim tatama;koje ste zajedničke aktivnosti radili,tko je  te aktivnosti osmislio,jeste li se dobro zabavljali ,koje zajedničke aktivnosti su vam sa vašim tatama najdraže i sl.

 Vaš kućni zadatak je  prije svega zagrliti svog tatu(ako već niste) i osmisliti još jednu novu aktivnost u kojoj ćete uživati od sada na dalje.

 Ako ste kojim slučajem propustili našem prijatelju Josipu S. čestitati imendan,učinite to danas jer za lijepe želje nije kasno niti dan poslije.

 MATEMATIKA

Da smo u školi,ponovno bi pogledali video pisanog dijeljenja dvoznamenkastim brojem na  linku koji imate u jučerašnjoj obavijesti. Nakon toga bismo vježbali pisano dijeljenje na ploči uz govorno obrazlaganje. Kako to nije moguće,Vaš zadatak je da opet pogledate video i sami podijelite

 5 zadataka pisanog dijeljenja dvoznamenkastim brojem.Za početak birajte dijeljenje deseticama. Pišite zadatke i postupak u bilježnicu.

Naravno,ako ste već  savladali dijeljenje deseticama,možete dijeliti i  bilo kojim dvoznamenkastim brojem.

 

PRIRODA I DRUŠTVO

Govorili bismo o osjetilima.

Za početak možete pročitati tekst.

Nakon toga možete pogledati video na ovom linku;

https://www.youtube.com/watch?time_continue=137&v=PieVrMmgzKQ&feature=emb_title

Ponoviti možete na Wordwallu na ovim linkovima:

https://wordwall.net/hr/resource/906846/osjetila

https://wordwall.net/hr/resource/907349/priroda-i-dru%c5%a1tvo/osjetila

https://wordwall.net/hr/resource/907097/osjetila-4r

Na kraju napravite mentalnu(umnu)mapu na temu osjetila u bilježnici iz prirode.

 

                  Osjetila nas povezuju sa svijetom

Osjetilo mirisa pomaže nam razlikovati ugodne i neugodne ili opasne tvari u našoj okolini, posebno u hrani i piću.
Miris primamo osjetilnim njušnim stanicama smještenim u sluznici gornje strane nosne šupljine. Njušne stanice su živčane stanice čiji se dendriti pružaju u nosnu šupljinu granajući se u brojne nastavke poput dlačica, dok se akson na suprotnoj strani spaja na živčana vlakna njušnog živca. Dlačice registriraju prisutnost molekule neke tvari u udahutom zraku i stvaraju živčani impuls koji se preko aksona njušne stanice prenosi na vlakna njušnog živca i dalje do središta za njuh u velikom mozgu.



Osjetilo okusa pomaže nam odrediti kvalitetu hrane. Okusne osjetilne stanice smještene su s gornje strane jezika i grupirane u tzv. okusne pupoljke koji su u obliku nakupina smješteni na okusnim bradavicama koje gornju stranu jezika čine hrapavom.
Četiri vrste okusnih bradavica, smještene u određenim okusnim područjima jezika, omogućuju nam razlikovanje osnovnih okusa: slatkog, gorkog, kiselog i slanog. Tvari otopljene u slini podražuju okusne stanice u okusnim pupoljcima koje podražaje pretvaraju u živčane impulse. Oni se putem živčanih vlakana okusnog živca prenose do središta za okus u velikom mozgu gdje se oblikuje osjet okusa.

Konačan okus različitih vrsta hrane određujemo zajedničkim djelovanjem osjetila mirisa i okusa.

Osjetila boli, opipa, hladnoće i topline smještena su u koži pa ih zovemo kožnim osjetilima.

Osjetilo dodira jedino je kožno osjetilo koje ima posebna osjetilna tjelešca, rapoređena posvuda u koži, najgušće na vrhovima prstiju, usnama i vrhu jezika, a najrjeđe na leđima. Osjetila boli, topline i hladnoće građena su od fino razgranatih završetaka dendrita različitih osjetilnih neurona koji se nalaze posvuda u koži.

Naravno, i dalje pratite program na HRT3 i pišite dnevnik.

Kad god imate vremena,boravite na svježem zraku,ali znate da se ne preporučuju  skupne igre.

Lijep pozdrav od vaše učiteljice Renate!






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju