2018-05-23 18:19:14

Kušaonica sira

U školskoj godini 2017./2018. Hrvatska je započela s provedbom Školske sheme, koja će se provoditi u razdoblju od 1. kolovoza 2017. do 31. srpnja 2018., a koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama. Naša škola rado se priključila tom projektu.

Danas smo se družili  s dvoje agronoma, Nikolom Gržanom i  Bernardom Dražetić. Oni su  kao predstavnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe djeci govorili o važnosti mlijeka i sira  za njihov rast i razvoj. Učenici su tako mogli naučiti kako se mlijeko dobije i kako se prerađuje u sir. Nakon  toga učenici su imali prilike kušati tri vrste sira: škripavac, dimljeni sir i obični svježi sir. Kao pravi  kušači  na kraju se sireve i ocijenili školskim ocjena od 1 do 5. Posebno ih se dojmio škripavac, ali zbog čega taj sir škripi pod zubima, to nam je ostala tajna jer svaki proizvođač ima svoju tajnu  u proizvodnji kako napraviti poseban sir. Nismo uspjeli otkriti niti tajnu rupica u siru, ali to ćemo možda u nekom drugom druženju. Ili,učenici će ju jednog dana otkriti sami ako  se zapute mliječnim stazama.

 

 

 


Osnovna škola Mahično