preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mahično

Login
Udžbenici

 

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk.god. 2021./22. za Matičnu školu preuzmite ovdje

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk .god. 2021./22. za Područnu školu preuzmite ovdje

 

 

Tražilica
 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 2. 2010.

Ukupno: 387940
Ovaj mjesec: 2407
Ovaj tjedan: 303
Danas: 51

 

 

                  

Raspored informacija i roditeljskih sastanaka

 

Projekt

Priloženi dokumenti:
ES Newsletter 8 EN pp5 cro.pdf

GLOBE

 

Priloženi dokumenti:
Drzavna Smotra i.docx

Župa Mahično

Stranice o Župi koje su napravili
učenici OŠ Mahično

 

Program GLOBE u našoj školi

- naša škola uklučena je u program od  travnja 2008.godine

- vršimo atmosferska mjerenja ( trenutna, minimalna i maksimalna temperatura,

   relativna vlaga, padaline ) i hidrološka(temperatura, pH, prozirnost, nitrati, nitriti,

   alkalitet)

Sudjelovanja na smotrama i natjecanjima

Od 2009. godine sudjelujemo na Međužupanijskim smotrama nakon čega smo se plasirali na Državna natjecanja i smotre:

 

Državna smotra i natjecanje GLOBE škola 2009 ( otok Preko )

-  priznanje za iznimno uspješan projekt „Mjerenje kiše u našoj prvoj godini.“

Državna smotra i natjecanje GLOBE škola 2010. ( Zadar )

-  osvojeno 3. mjesto na orijentacijskom natjecanju

-  priznanje za iznimno uspješan projekt „ Pučka mudrost na GLOBE testu.“

Državna  smotra i natjecanje GLOBE škola 2011. ( Čakovec )

- osvojeno 10. mjesto u orijentacijskom natjecanju

Obilazak internog laboratorija Vodovoda i kanalizacije (2014.)

Povodom Svjetskog dana voda, učenici GLOBE skupine obišli  su ovlašteni interni laboratorij Vodovoda i kanalizacije za analizu pitke vode,a kako bi se upoznali sa procesom i rezultatima analize, sa kvalitetom i karakteristikama pitke vode na karlovačkom području.

U sklopu upoznavanja sa mikrobiološkom analizom vode za ljudsku potrošnju, učenicima je objašnjen i pokazan postupak pripreme posuđa, kemikalija, kako se određuju i ispituje prisustvo mikroorganizama u vodi, postupak njihove izolacije, inkubacije te naposljetku očitavanje.

U sklopu upoznavanja sa fizikalno-kemijskom analizom, demonstrirano je ispitivanje boje, mutnoće, PH, klorida, amonijaka i elektrovodljivosti.

Pored toga, doznali su kako funkcionira vodoopskrbni sustav grada, gdje se nalaze naša vodocrpilišta, s kojih dubina se crpi voda i kako dolazi do potrošača.

Meteorološki dani u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi (ožujak 2015.)
Prisustvovali smo nizu radionica kojima je u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi u Karlovcu obilježen Svjetski meteorološki dan. Radionice su vodili učenici škole, budući meteorološki tehničari. Sadržaji radionica bili su nam korisni za GLOBE kao i za fiziku, kemiju, biologiju i tehnički odgoj. Evo popisa radionica: “Upoznajmo meteorološki krug”

Dan planeta Zemlje (travanj 2015.)
Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac i Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić 22. travnja su obilježili Dan planeta Zemlje. Tom su se događaju odazvali i GLOBE-ovci naše škole. Prisustvovali smo izložbi dječjih radova u Gradskoj knjižnici koje su nacrtala djeca iz mješovite grupe dječjeg vrtića Karlovac i dječjeg vrtića četiri rijeke na temu ,,Meteorologija''. Nakon izložbe smo slušali prigodno predavanje glavnog meteorologa HRT-a Zorana Vakule.

Međužupanijska smotra GLOBE škola (25. ožujka 2015.)
Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je u Gimnaziji Karlovac. Obzirom da naša škola aktivno provodi GLOBE program, sudjelovali smo na smotri gdje smo predstavljali svoj rad u protekloj godini prema utvrđenim propozicijama iz kataloga natjecanja i smotri. Na smotri smo osvojili 63.49 bodova, time ostvarivši odlazak na državnu XVIII. smotru i natjecanje Hrvatskih GLOBE škola. Našu školu predstavljali su sljedeći učenici: Matija Seljan, Dora Vrbanić i Antonio Ivšić.

Orijentacijsko GLOBE natjecanje (9. svibnja 2015.)
Ginmnazija Karlovac odazvala se našoj molbi da nam pomogne u pripremi za državnu smotru  i natjecanje Hrvatskoh GLOBE škola. Za nas su organizitali orijentacijsko GLOBE natjecanje u okolici škole. Odradili smo ga s veseljem i saznali što nas čeka na Državnoj smotri i natjecanju. Ovim se putem zahvaljujemo mentorici GLOBE-a Gimnazija Karlovac Jasminki Žiži kao i GLOBE-ovcima gimnazije Karlovac.
                                                        

VXIII. smotra i natjecanje Hrvatskih GLOBE škola (11.-13. svibnja 2015.)
Tehnička škola Daruvar organizirala je XVIII. smotru i natjecanje Hrvatskih GLOBE škola. Ove godine na smotru je pozvana OŠ Mahično s predstavnicima: Matea Gašljević, Martin Starešinčić, Paula Vrbanić; mentorica Ljiljana Panjević. Naši GLOBE-ovci osvojili su 3. mjesto na orijentacijskom natjecanju. Čestitamo!

 

Međužupanijska GLOBE smotra 2016.

U srijedu, 30.3., naša škola je organizirala Međužupanijsko GLOBE natjecanje za osnovne i srednje škole. Domaćinstvo natjecanja smo dobili kao nagradu jer smo prošle godine na državnom GLOBE natjecanju bili odlični 3. u orijentacijskom trčanju.

Na smotri su škole pokazale Power Point prezentacije u kojima se vidjelo  što su radile u proteklih godinu dana i projekte koje trenutno rade. GLOBE grupa naše škole pod vodstvom Ljiljane Panjević  je sakupila najviše bodova te se nadamo da će biti pozvani na Državnu smotru.
 

Projekt eduKAViKa

Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac provodi Projekt eduKAViKa-sustavna edukacija osnovnoškolaca o vodi, odvodnji i  pročišćavanju otpadnih voda.Učenici OŠ Mahično i OŠ Rečica sudjelovali su u Projektu eduKAViKa 05.05.2016. godine.
Na vodocrpilištu Mekušje učenici su slušali predavanje o vodoopskrbi i važnosti vode. Nakon toga na lokalitetu Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, učenici su slušali predavanje o odvodnji. Uslijedilo je, uz stručno vodstvo, obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.
Za sve sudionike Projekta eduKAViKa je organizirana nagradna igra „Vodena pitalica“ koja je bila sastavljena isključivo od pitanja na koja su učenici odgovore dobiti na predavanjima eduKAViKa-e.
Na kraju učenici su se družili uz grickalice i sokove  i upisivali se u knjigu dojmova.
Voditeljice OŠ Mahično bile su  Đurđa Starešinčić i Ljiljana Panjevć

Državno GLOBE natjecanje 2016
19. državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola održala se od 10. do 12. svibnja 2016. godine u OŠ Šime Budinića u Zadru. Sudjelovalo je preko 160 učenika i mentora.

Učenici OŠ Mahično Matea Gašljević, Lukrecija Seljan i Kristijan Šimunić sudjelovali su u istraživačkom projektu i na orijentacijskom natjecanju. Projekt ,,Utjecaj otpadne vode naselja Mahično na kvalitetu rijeke Kupe“ učenici su prezentirali u sekciji Voda. Na orijentacijskom natjecanju osvojili su 5. mjesto. Mentorica GLOBE grupe je Ljiljana Panjević.

Stručni skup Globe programa 2016.

6. lipnja 2016 održan je stručni skup GLOBE programa – Međužupanijskog regionalnog centra Karlovac. Skup je održan u Knjižnici za mlade. Na skupu su izneseni uspjesi postignuti tijekom ove godine i predstavljeni su projekti koji su sudjelovali na 19. smotri hrvatskih GLOBE škola u Zadru.
Lukrecija Seljan i Kristijan Šimunić prezentirali su projekt OŠ Mahično: „ Utjecaj otpadne vode naselja Mahično na kvalitetu rijeke Kupe.“   
                                                                                                

 

Međužupanijka GLOBE smotra regionalnog centra Karlovac

Međužupanijka GLOBE smotra regionalnog centra Karlovac održala se 10.03.2017.u OŠ Mahično, drugu godinu zaredom.

Našu školu na smotri su predstavljali:  Marko Bošnjak, Ivan Rendulić i Damjan Laić.  Naša škola predložena je za Državnu GLOBE smotru.
                                                                                                                                                                                       
Dan šuma

Globe-ovci i učenici Osnovne škole Mahično 21. ožujka 2017. obilježili su Dan šuma. Učenici su osmislili poruke  i izreke koje su ispisali na kartončiće te uz pomoć špage objesili na grm u parku škole. 
 

Svjetski meteorološki dan

23. ožujka 2017. Globe-ovci Osnovne škole Mahično obilježili su Svjetski meteorološki dan u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi u Karlovcu. Učenici su sudjelovali u mnogim radionciama.
                            

Svjetski dan sindroma Down
21.3.2017. Globe-ovci su obilježili Svjetski dan Sindroma down. 

Svjetski dan voda

22.3.2017. Globe-ovci i učenici 6.razreda OŠ Mahično obilježili su Svjetski dan voda. Učenici su izradili PowerPoint prezentaciju o vodi. 

Dan akcije protiv prometa​

Globovci su pozvali učenike OŠ Mahično da 27.3.2017. u školu dođu pješice, biciklom, romobilom, skateom, rolama i drugim načinima koji ne zagađuju okoliš.

Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Karlovcu
U ponedjeljak 3.4.2017. nekoliko učenika 7.a i b. razreda u pratnji profesorice Ankice Veseljić posjetilo je Veleučilište u Karlovcu povodom dana otvorenih vrata. Učenici su vidjeli  moderno opremljeni kemijski laboratorij koji su im pokazali ljubazni domaćini. Sudjelovali su na radionici „Metali i soli metala“. Niz zabavnih, ali zanimljivih i poučnih pokusa pripremila je prof. Sanja Penić. Učenici su u paru izvodili pokuse prema uputama, pa su tako dokazivali željezo u žitnim pahuljicama, bojali plamen solima metala, proučavali reakciju magnezija i klorovodične kiseline i na kraju su sami izradili svoj silikatni vrt, koji su ponijeli kući.

Neke opasnije pokuse poput reakcije natrija i vode, te bakra i koncentrirane dušićne kiseline, pogledali su kao demonstracijske.

Dan i noć PMF-a
Dan i noć na PMF-u je skup popularno-znanstvenih manifestacija koje se održavaju na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. GLOBE-ovci OŠ Mahično zajedno s učenicima OŠ Grabrik sudjelovali su na sljedećim manifestacijama: Noć biologije, Fizika danas, Otvoreni dan kemije, Otvoreni dan geologije i Geofizika uživo. Učenici su obilazili laboratorije i prisustvovali nizu radionica. 

                                    

 

                                             Orijentacija u prostoru
26.4.2017. OŠ Mahično organizirala je predavanje o orijentaciji u prostoru. Predavanju su prisustvovali GLOBE-ovci OŠ Mahično, OŠ Cetingrad i OŠ Banija. Gospodin Dubravko Halovanić održao je predavanje o orijentaciji u prostoru pomoću geografske karte i kompasa. Znanja o orijentaciji GLOBE-ovci su praktično provjerili na orijentacijskom trčanju kroz Mahično. 

Državna smotra i natjecanje državnih GLOBE škola
Ove godine održana je 20. državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola u Zadru od 15. do 17. svibnja 2017. g. Domaćin je bila OŠ Zadarski otoci. Na smotri i natjecanju sudjelovala je i OŠ Mahično s predstavnicima Kristijanom Šimunićem, Leonom Spahićem i Martom Bosanac. U kategoriji smotre učeničkih istraživačkih radova predstavili smo naš projekt „Fizikalna i kemijska svojstava rijeke Kupe i akvarijske vode zona mrene“. U kategoriji orijentacijskog natjecanja osvojili smo 12. mjesto u kategoriji od 24 škole.
                                                                 


Međužupanijski aktiv GLOBE-a
25. svibnja 2017. u akvariju  Aquatika održan je Međužupanijski aktiv GLOBE-a. Na aktivu su predstavljeni projekti s državne smotre i mi smo prezentirali naš projekt Fizikalna i kemijska svojstava rijeke Kupe i akvarijske vode zona mrene.

                        


Projekt eduKAViKA
25. svibnja 2017. učenici 6. razreda OŠ Mahično i OŠ Rečica sudjelovali su u projektu eduKAViKa. Na vodocrpilištu Mekušje učenici su slušali predavanje o vodoopskrbi i važnosti vode. Nakon toga na lokalitetu Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, učenici su slušali predavanje o odvodnji. Njihovo znanje o odvodnji i pročiščavanju provjerilo se malim testom. Na kraju su se družili uz grickalice i sokove.


                    

Predavanje "Studying our planet from space", P. Falcon, K. Velev 

U utorak, 29. listopada 2019.g., u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, održano je predavanje "Studying our planet from space". Predavanje su održali stručnjaci NASE-e iz laboratorija za mlazni pogon, Peter Falcon i Kalina Velev, koji su također GLOBE partneri te su prepoznali dugogdišnji kvalitetni rad GLOBE škola iz Hrvatske. Predavanje je bilo izrazito zanimljivo te smo saznali čime se bave znanstvenici u NASI, načine na koji istražuju svemir,posebice istraživanja na Marsu, kako se provode znanstvena istraživanja na Zemlji i zašto su nam ona važna ponajviše istraživanja oblaka, u čemu i učenici, uključeni u GLOBE program, također sudjeluju.  

    

 

preskoči na navigaciju