preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mahično

Login
Udžbenici

 

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk.god. 2022./23. za Matičnu školu preuzmite ovdje

Popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala za šk .god. 2022./23. za Područnu školu preuzmite ovdje

 

 

Tražilica
 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 2. 2010.

Ukupno: 406400
Ovaj mjesec: 527
Ovaj tjedan: 182

 

 

                  

Raspored informacija i roditeljskih sastanaka

 

Projekt

Priloženi dokumenti:
ES Newsletter 8 EN pp5 cro.pdf

GLOBE

 

Župa Mahično

Stranice o Župi koje su napravili
učenici OŠ Mahično

Projektne aktivnosti u sklopu e Twinninga

Dani medijske pismenosti i projekt "Pet koraka do istine"

u OŠ Mahično

Nakon Dana sigurnijeg interneta (http://os-mahicno.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2065&mshow=662#mod_news), Dane medijske pismenosti obilježili smo istraživanjem značenja oznaka istaknutih na videoigrama koje su popularne među učenicima. Kreativno smo se izrazili stvarajući vlastite omote za novoosmišljene igre. 

    

Pažnju smo usmjerili na isticanje dobne granice, kao i na upozorenje o mogućim neprimjerenim sadržajima te povezanim oznakama. Dječju maštu zaokupile su teme animiranih filmova pretočene u moguće videoigre. Pat i Mat postali su i glavni likovi Scratch igre (https://scratch.mit.edu/projects/684867210/fullscreen/), a Canva nam je poslužila za isticanje rizika i opasnosti, pravila igranja te korisnih ishoda igranja videoigara. Učenici su kritički promišljali o videoigrama uz koje provode svoje slobodno vrijeme.

  

U sklopu projekta organiziran je i videosastanak s učenicima 6. razreda iz OŠ Zamet. Četvrtom je razredu upravo taj dio projekta bio najzanimljivi. Jedni su se drugima predstavili i opisali svoje aktivnosti te razgovarali o njima. Odigrali su Kahoot kviz i razmjenili neka nova iskustva.

  

Iznimno smo ponosni što smo i mi dio ovog velikog projekta te su i naše aktivnosti prikazane u zajedničkom digitalnom časopisu https://issuu.com/tennis2/docs/_asopis_pet_koraka_do_istine, a sveukupne aktivnosti dostupne su na poveznici https://twinspace.etwinning.net/245068/pages/page/2307708.

Učenici 1. i 4.razreda PŠ Goršćaki pravi Knjigoljupci

Ove godine provodili smo dva e Twinning projekta poticanja čitanja: „Uz čitanje riječi rastu 2 “ i projekt "Tko čita, ne skita". Prvi projekt provodili smo tijekom cijele školske godine provodeći razne aktivnosti i obilježavajući datume vezane uz čitanje, pisanje, pripovijedanje. Pogledajte kako je to izgledalo:

https://twinspace.etwinning.net/189963/pages/page/1719264

http://os-mahicno.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2009&mshow=662#mod_news

https://youtu.be/QuWQfyZ8Kng

 Autorice drugog projekta bile su Draženka Jančić, učiteljica 1. i 4.razreda PŠ Goršćaki i učiteljica Brigitta Janeš Reš iz OŠ Fran Franković iz Rijeke. Projekt se provodio od siječnja do svibnja ove školske godine. Čitali smo slikovnice i zbirke pripovijedaka, obilježavali datume vezane uz čitanje i napravili svoje videouratke kojima potičemo ostale da čitaju djela koje smo i mi pročitali. Pogledajte rezultate našeg rada:

https://twinspace.etwinning.net/217962/pages/page/1988031

https://drive.google.com/file/d/1ALEVZVVJX2m2Qt_qUXLUBV9WQZduLdXy/view?usp=sharing

https://youtu.be/suGg-nEBMCw

 

UČENICI 1. I 4. RAZREDA PŠ GORŠĆAKI SUDJELOVALI U PROJEKTU E TWINNINGA

Sedmero učenika naše područne škole pridružilo se projektu učiteljice našeg 1.razreda Jasmine Štefan i učiteljice Danijele Klajn iz OŠ Rugvice. Proučavali smo sve objave raznih aktivnosti naših partnera putem njihovih prezentacija i videopoziva. Izrađivali smo naše igračke i uživali u tradicijskim igrama u prirodi ali i u učionici. Proveli smo i natjecanje u nekim tradicijskim igrama zajedno sa našim partnerima 3.razredom OŠ Mahično. Kako je tekao naš rad i kako smo pri tome uživali, možete pogledati na ovim poveznicama:

https://twinspace.etwinning.net/191869/pages/page/1788553

https://photos.app.goo.gl/bQgans4Gmf75q6Ye8

https://app.bookcreator.com/read/EC_lSlpmQySOMX5XvaWEqw

https://www.youtube.com/watch?v=b3BJMAzQcg4

https://www.youtube.com/watch?v=o851fsvjxIQ

 

I OVE GODINE USPJEŠNO SMO SUDJELOVALI U PROJEKTU E TWINNINGA 100 DAN ŠKOLE

 

Stoti dan škole projekt je koji se tradicionalno obilježava u brojnim europskim zemljama. Na nacionalnoj razini osmu godinu za redom obilježavamo ga ostvarujući glavni cilj projekta: okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na međunarodnoj/nacionalnoj/lokalnoj/ razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne korelacije i aktivnosti.

Učenici prvog i trećeg razreda uključili su se u eTwinningov projket posvećen 100. danu škole.A ktivnosti za učeniek pripremile su učitlejice Jasmina Štefan i Katarina Kranjčec.

Sve provedene aktivnosti možete pogledati na stranicama projekta učiteljica:

https://twinspace.etwinning.net/200743/pages/page/2102478

https://twinspace.etwinning.net/200743/pages/page/2354271

 

.net/200743/pages/page/2354271

 

 

 

 Projekt eTwinniga Tradicijske igre i igračke

 

 

Tijekom nastavne godine učenici 1.3.4 razreda sudjeluju u projektu koji ima za cilj oživjeti tradiciju i igranje igara prošlosti, potaknuti učenike na boravak u prirodi i međusobo druženje. Projektne aktivnosti osmislile su učiteljica Jasmina Štefan iz naše škole te učiteljica Danijela Klajn iz OŠ Rugvica.

Projektnim aktivnostima uključili su se i partneri iz Makedonije, Srbije ,Turske i Hrvatske. S učenicima Turske i OŠ Rugvica videokonferencijom ostvaren je prikaz rada  i tradicionalne igre. Zbog pandemije nismo ostavrili razmjenu igračaka, ali smo digitalnom izložbom prošetali kroz sve radove učenika projektnih partnera.

Sve aktivnosti možete pratiti na stranicama: 

https://twinspace.etwinning.net/191869/pages/page/1823110

https://wke.lt/w/s/WwiQR6

https://twinspace.etwinning.net/191869/pages/page/2353571

 

                                                     

Sudjelovanje učenika 3. i 4.razreda PŠ Goršćaki u raznim e Twinning projektima

Učenici 3. i 4.razreda PŠ Goršćaki zajedno sa učiteljicom Draženkom Jančić sudjelovali su ove školske godine u četiri e Twinning projekta. Evo kako je to izgledalo:  

Prezentaciju projekta "Svaka ptica svome jatu leti" pogledajte na sljedećoj poveznici: 

https://read.bookcreator.com/qTPgPOEmWSQT1WhaphyNJBhLugG2/0BVCjbbWRKOd4yzf5nszbA

Virtualnu izložbu slika nastalih u projektu "U svijetu likovnih umjetnika 3" pogledajte na ovoj poveznici:

https://view.genial.ly/60b76704a995ec0de64950b1/presentation-virtualna-izlozba-20202021

Kako smo mi on line proslavili 100. dan škole pogledajte na stranici Twinspace: https://twinspace.etwinning.net/130342/pages/page/1416986

Što smo to radili u projektu "Memento prijateljstva 7" pogledajte na stranici Twinspace: https://twinspace.etwinning.net/121084/pages/page/1070352

Uz dan Downova sindroma

Svake godine 21. ožujka obilježava se Dan osoba  s Downovim sindromom. Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se s Downovim sindromom, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Ove godine obilježavanju ovog dana i razmišljanju o posebnim,dragim i  srdačnim osobama sa Douwnovim sindromom prisjetili smo se koroz aktivnosti koje su dio e Twinngova projekta "Šarene čarape za dečije osmehe" .Projektu su se priključile učiteljice Hrvatske,ali i mnogih zemalja u okruženju.Autorica projekta je učiteljica Biljana Bajčetić iz Srbije.

Naše aktivnosti i realizaciju ideja možete pogledati na stranici Twinspace:  https://twinspace.etwinning.net/164604/pages/page/1454276

 

 

100.dan škole - raalizacija e Twinning projekta Udruge Zvono

Već tradicionalno učenici razredne nastave slave 100 dan u školi.

Stoti dan škole projekt je koji se obilježava tradicionalno u brojnim europskim zemljama. Na nacionalnoj razini sedmu godinu za redom obilježavamo ga ostvarujući cilj projekta - okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na nacionalnoj/lokalnoj/međunarodnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne korelacije i aktivnosti.
Projekt je slijednik projekta 100. dan škole koji je za RH pokrenula S.Vuk.
Voditeljice/autorice na eTwinning platformi su Adrijana Leko i Patricija Hercog.

Koje su aktivnosti realizirane ove godine u 2. i 4. razredu možete detaljnije pogledati na TWINSPACE razreda naše škole.

2. razred: https://twinspace.etwinning.net/122903/pages/page/1417861?fbclid=IwAR1e2x9B6Nie5F_KJZ1r4jpoX_n2pUP6csBEroV7E_qXcqlaendRWHIprys

4. razred: https://twinspace.etwinning.net/122903/pages/page/1125727 

 

Novi eTwinning projekt "Pet koraka do istine" u 4. razredu

Pridružili smo se novim međunarodnom eTwinning projektu "Pet koraka do istine".

Cilj projekta bio je unaprijediti digitalne kompetencije učenika, poticati ih da preuzmu odgovornost za vlastitu sigurnost s naglaskom na osnaživanju i isticanju odgovornog ponašanja i digitalnog građanstva te povećati znanje i razumijevanje problema koji se pojavljuju u području sigurnosti djece na internetu, kao i poučiti ih vrednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje kako bi znali tumačiti poruke (njihovu vjerodostojnost, pouzdanost i istinitost) u različitim medijima i na temelju njih donositi odgovorne odluke. Uvodne aktivnosti projekta bile su izrada avatara, predstavljanje učenika na Padletu, izrada i glasanje za službeni logo projekta. U veljači su učenici zajednički obilježili Dan sigurnijeg interneta. Prvo su ispunili i obradili podatke iz upitnika o sigurnom i odgovornom korištenju interneta, a zatim su brojne materijale (digitalne postere, brošure, stripove, križaljke, umne mape, kvizove, videozapise i dr.) pripremili u različitim digitalnim alatima i predstavili ih na službenoj TwinSpace stranici projekta.

Dosad se za sudjelovanje u projektu prijavilo dvadesetak škola iz Hrvatske i susjednih zemalja. Projektne aktivnosti u našoj školi s učenicima 4. razreda provest će učiteljica informatike Kristina Dolinar.

Glavna projektna aktivnost odnosila se na temu Medijska pismenost i dezinformacije, a učenici su pokazali svoju kreativnost i u suradničkom učenju. Rezultat rada je kolekcija hvalevrijednih digitalnih materijala među kojima valja istaknuti Abecedu medijske pismenosti, koja je nastala tako što su učenici odabrali pojmove i u obliku videozapisa predstavili ih jedni drugima. Osim učenja i proučavanja o medijskoj pismenosti i dezinformacijama, učenici su zabavili i napravili zajedničku Wakelet kolekciju bezazlenih lažnih vijesti. Mentalno zdravlje i mediji jedna je od aktivnosti u kojima su učenici razmijenili svoja ramišljanja o utjecaju medija na društvo i utjecaju digitalne tehnologije na odnose među ljudima. Na forumu TwinSpacea razmijenili su svoja mišljenja i stavove o sudbini lažnih vijesti, njihovom utjecaju na ljude, ali i o tome trebaju li ljudi biti kažnjeni za stvaranje i širenje lažnih vijesti, na kome je najveća odgovornost za stvaranje takvih vijesti, te kolika je odgovornost na onima koji ih stvaraju, dalje šire na društvenim mrežama i onima koji povjeruju u njih. Središnja organizacija za potporu eTwinningu u suradnji s hrvatskom nacionalnom organizacijom za potporu eTwinningu organizirala je od 26. do 28. svibnja 2021. godine online stručno usavršavanje “Kritička medijska pismenost s eTwinningom” (“Critical Digital Literacy with eTwinning”), a autor projekta Goran Podunavac dobio je čast predstaviti aktivnosti i rezultate nastale tijekom projekta “Pet koraka do istine”.

 

 

Međunarodni e Twinning projekt "OUR GREEN TREASURE" u 4. razredu

 

Učenici 4. razreda u svom planu i programu imaju temu o zaštićenim biljkama i životinjama naše domovine. Cilj  međunarodnog projekta je upravo istraživanje ove teme te upoznavanje škola partnera s nacinalnim posebnostima. Učenici kroz ovaj projekt  istražuju temu, ali uče praktično primjeniti  znanje engleskog jezika jer svoje radove moraju objaviti upravo na engleskom jeziku.

Plan projekta nalazi se na poevznici; http://view.genial.ly/6011cdc9e89a990d87fd5941/personal-branding-our-green-treasure

Sve naše aktivnosti nalaze se na stranici TWINSPACE:  https://twinspace.etwinning.net/133167/pages/page/1230886/edit

 

 

 

Na putu dobrote - e Twinning projekt dobrih djela 2020. / 2021.

 

Cilj projekta je promocija vrijednosti dobrote nizom aktivnosti kojima će se uočiti kako je potrebno samo pogledati oko sebe i uočiti što možemo promijeniti, podijeliti i učiniti drugačije.
Cilj nam je uključiti učenike u dobrotvorne aktivnosti, poput pripreme božićnih poklona za dobrotvorne organizacije. Partneri će predstaviti tradiciju iz svojih zemalja. Proizvodi, poput audio i video zapisa (sa zvučnim pričama i pjesmama), kolačića, karata za Božić, bit će donirani dobrotvornoj organizaciji u lokalnoj zajednici.

Učenici naše škole s veseljem se priključuju projektima u kojima mogu potaknuti promjene i bolji svijet.
 
O detaljnoj provedbi aktivnsoti pogledajte na poveznici:

https://twinspace.etwinning.net/121089/pages/page/1188087

U advensko vrijeme posebno se veselimo širenju zrnaca dobrote.

Naš advenski kalendar vidljiv je na poveznici: https://calendar.myadvent.net/?id=2cdd8992a67ad82d594d50689b7b989e

 

 

 

Europske oznake kvalitete za rad na projektima

 

Veselimo se što je rad na našim projektima priznat te nagrađen oznakama kvalitete na europskoj razini.

  

 

Projekti e Twinninga dobili nacionalnu oznaku kvalitete

 

 

U školskoj godini 2019./2020. učenici su radili na nekoliko projekata, za rad i ostvarene rezultate zasluženo su dobili nacionalne oznake kvalitete.

 

 

 

 

Novi projekt na eTwinningu

 

Učiteljica Jasmina Štefan iz naše škole i učiteljica Danijela Klajn iz OŠ Rugvica autorice su eTwinnigova projekta "Svaka ptica svome jatu leti" i provodit će se u nastavnoj godini 2020/2021.Projektu su se do sada priključile učiteljice iz Hrvatske te susjednih zemalja.

O projektu:

Projekt „Svaka ptica svome jatu leti“ namijenjen je učenicima osnovnih škola.
Projektnim aktivnostima učenici će proučavati vrste ptica u svom zavičaju. Istraživat će staništa u kojima žive, način ishrane te uspoređivati brojnost pojedine ptičje vrste.
U zimskim mjesecima redovito će brinuti o pticama stanaricama.
Učenici će dijeliti svoje spoznaje s partnerima iz drugih krajeva putem izrade digitalnih materijala,
video uradaka i ostalih oblika suradnje.
Projekt će se provoditi od rujna 2020. do lipnja 2021. godine.

 

 

Sigurnost na internetu i u korištenju eTwinninga:

 

Rad u online okruženju zahtjeva od učenika i učitelja poštivanje  određenih pravila. Kako bi radili u sigurnom okruženju podsjetit ćemo se važnih pravila u dokumentu koji se nalazi na dnu stranice.

 

 

e Twinning škola 2020/2021.

Naša škola je nakon prijave dokumentacije dobila izvrsno priznanje i s ponosom nosimo titulu jedne od 86 odgojno- obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj koje su za ovu godinu dobile oznaku eTwinning škole.

 

100. dan škole veselo i zanimljivo obilježen u našoj školi

Na inicijativu Udruge Zvono (udruge učitelja razredne nastave) objavljen je e Twinnig projekt 100. dan škole. U našoj školi obilježen je 

zanimljivim aktivnostima u 1. razredu, a za vedru atmosferu i maštovite aktivnosti pobrinula se učiteijica Katarina Kranjčec. Učenici trećeg razreda i učiteljica Jasmina Štefan i ove su godine proslavili 100. nastavni dan u znaku aktivnosti  broja 100.

U prvom razredu  dan je protekao izvođenjem  tjelesnih aktivnosti - 100 pokreta, rješavanja 100 izazovnih matematičkih zadataka i stvaranja  100 rima. 

Učenici trećeg razreda rješavali su matematički izazov rješavanja zadataka do zbroja 100. Na satu Hrvatskog jezika upoznali su govor karlovačkog područja i upoznali 100  zanimljivih riječi  Tjelesne aktivnosti bile su također u znaku broja 100: preskoci vijače, trčanje na 100 metara i 100 dodavanja loptom. Dan je protekao u vedrom i opuštenom okruženju.

 

  

 

O događajima i aktivnostima pogledajte na poveznici:

https://twinspace.etwinning.net/111491/pages/page/908303

https://twinspace.etwinning.net/111491/pages/page/909133

 

 

 

Upoznajemo našu domovinu kroz projekt Razglednice moga zavičaja

 

Namjena projekta je potaknuti učenike da istražuju svoje mjesto i zavičaj.

Odabranim aktivnostima učenici će učiti o svom zavičaju kroz istraživački rad, a zatim svoje radove predstaviti učenicima drugih škola uključenih u projekt.

Projekt će se realizirati na nastavi pojedinih nastavnih predmeta i područja istraživanjem, prikupljanjem,razvrstavanjem sadržaja i aktivnostima provođenja nastave i izvannastavnih aktivnosti.

Pregled aktivnosti učenika 3. razreda možete pratiti na poveznici: 

https://twinspace.etwinning.net/91119/pages/page/739617

 

Webučionica - eTwinning projekt u 3. razredu

 

 

Informatička pismenost i korištenje digitalnih alata u edukativne svrhe cilj je eTwinning projekta  u koji su uključeni učenici 3. razreda.

WEBUČIONICA je projekt koji će obuhvatiti teme NPiP-a učenika nižih razreda osnovne škole. Učenici će biti aktivni sudionici nastavnog procesa koji će prikupljati i obrađivati podatke te ih predstavljati u web alatima primjerenim njihovom uzrastu. Putem odabranih tema NPiP ( Moj zavičaj, Naša prava i dužnosti, Pravilna prehrana…) učenike će se poticati na komunikaciju na materinskom jeziku, učiti ih kako učiti, razvijati socijalne i građanske kompetencije, razvijati poduzetnost i inicijativnost.
Webučionica je autorski projekt učiteljice Sandre Vuk.

 

o

Naše aktivnosti : https://twinspace.etwinning.net/90973/pages/page/718276

 

Novi projekt u našoj školi: NE plastičnim vrećicama

 

 

Autorice projekta su učiteljica Danijela Klajn iz OŠ Rugvica i učiteljica Jasmina Štefan. Projekt je otvoren i na eTwinningu te su u njega uključene i učiteljice iz nekoliko škola Republike Hrvatske  te susjednih zemalja. Projekt će se provoditi od listopada do lipnja ove nastavne godine.

Namjena projekta je potaknuti učenike da istraže štetnost laganih plastičnih vrećica na okoliš. Projekt podupire razvoj svijesti učenika o odgovornosti pojedinca prema okolišu i budućim generacijama.
Istraživačkim aktivnostima učenici će provesti inicijalno stanje među učenicima naše  škole i njihovim obiteljima o učestalosti uporabe plastičnih vrećica u domaćinstvima.

Inicijalnu anketu učenici predmetne nastave ispunit će na satovima Informatike, dok će učenici razredne nastave anketu ispuniti u dogovoru s razrednim učiteljicama. 

h

 

 

Rezultati provedene ankete na razini razredne i predmetne nastave naše škole:

http://os-mahicno.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1286&mshow=662#mod_news

Kako izgleda naš okoliš onečišćen plastičnim vrećicma: 

https://padlet.com/jstefan2/e46qu8q5nz1j

 

eTwinnig live stranice učiteljica u projektu: 

https://twinspace.etwinning.net/92021/pages/page/675116

https://twinspace.etwinning.net/92021/pages/page/746452

https://twinspace.etwinning.net/92021/pages/page/746450

Obilježili smo Dan obitelji eTwinning projektom

 

 

Dan obitelji obilježili  smo 15.svibnja 2019.
Učenici 3. razreda  proveli su nastavne aktivnosti kako bi  kreativno i zanimljivo  ostvarili ishode učenja. U te aktivnosti  uključili smo i i članove obitelji učenika kao aktivne sudionike  nastavnoga procesa. Učenici su čitali obiteljske priče, crtali obiteljske grbove i proveli vrijeme sa starijim članovima obitelji učeći o vrijednostima koje oni žele prenijeti na svoje unuke. U projektu su sudjelovali učenici susjednih zemalja te su kroz Twinnspace mogli podijeliti vlastite uradke i ideje.

 

Pa

  

cetifikat:https://live.etwinning.net/files/desktop/pdf/

certificate/project/etw_certificate_195084_hr.pdf

Projekt e Twinniga  20 dana dobrote provodio se u 2. razredu

Više o aktivnostima projekta možete pročitati na poveznici:

https://twinspace.etwinning.net/78083/pages/page/488077

http://os-mahicno.skole.hr/?news_id=1145#mod_news

 

Za provedeni projekt učenici i naša škola nagrađeni su nacionalnom i europskom oznakom kvalitete.

 

 

Projektne aktivnosti uz "100 dan škole "

 

 

 

Stoti dan škole i ove godine se tradicionalno obilježava u veljači u brojnim europskim zemljama. Cilj ovog projekta je okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na nacionalnoj/lokalnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi.
Dan je isplaniran na način da učenici kroz vođene aktivnosti ostvaruju obrazovno-odgojne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom, razvijaju temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini. Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne aktivnosti.

Plan aktivnosti  eTwinnig projekta:  http://www.smore.com/4uzce

 

 

certifikat: https://live.etwinning.net/files/desktop/

pdf/certificate/project/etw_certificate_187502_hr.pdf

 

Priloženi dokumenti:
Pravila ponasanja eTwinnera.docx

preskoči na navigaciju